gront te skyddar mot ogonsjukdom

Grönt te skyddar mot ögonsjukdomar

Grönt te är fullt av antioxidanter och har visat sig ha en välgörande effekt inom många områden. Experter tror också att grönt te kan skydda mot ögonsjukdomar.

En Studien genomfördes av The Chinese University of Hong Kong och ögonsjukhuset i Hong Kong. Resultaten från studien publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

gront teDet är första gången forskare har studerat hur ögonlinsen, näthinnan, och andra delar av ögat, absorberar innehållet i teet. Resultaten från studien visar att teet med hög sannolikhet kan skydda mot grön starr (glaukom) och andra vanliga ögonsjukdomar.

Enligt svensk hälsoinformation beräknas att 1-2 procent av befolkningen över 40 år har glaukom, en sjukdom där trycket inne i ögat blir för hög, vilket med tiden kan skada fibrerna i synnerven. När tillräckligt många trådar är skadade, kan det orsaka blinda fläckar i synfältet. Obehandlade tillstånd kommer så småningom att leda till blindhet.

Experterna bakom studien tror att det är de så kallade katekinerna som säkerställer den positiva effekten på ögat. Katekiner är en specialiserad grupp av flavonoider förekommer allmänt i olika växtarter, främst i te växter. (Flavonoider är ett samlingsnamn för flera grupper av antioxidanter). Katekiner inkluderar vitamin C, vitamin E och antioxidanter lutein och zeaxantin.

Även om det sedan tidigare är kännt att katekiner har en skyddande effekt på ögat, har det tills nyligen varit oklart om katekiner i grönt te verkligen kan passera från magen in i matsmältningskanalen och vidare till ögat.

Genom forskning på råttor, har detta visat sig vara fallet. Forskare har nu upptäckt att ögonen hos nötdjur som fick grönt te drar stor fördel av katekinerna. Resultaten visar också att grönt te kan skydda ögat mot oxidativ stress, som uppstår när antioxidanterna inte är tillräckliga, och det bildas kemisk obalans mellan produktionen av skadliga fria radikaler och antioxidanter. Detta kan orsaka en mängd olika sjukdomar.


Andra fördelar med att konsumera grönt te

• Grönt te hjälper till att rengöra mun och tänder. Antioxidanter förhindrar plack från att fastna på tänderna.

• Alla typer av te innehåller antioxidanter EGCG, som lugnar och förnyar huden. Den högsta halten av EGCG finns i grönt te. EGCG dödar de bakterier som skapar akne och blemmor.

• Grönt te kan användas som en naturliga ”After sun”. Smörj eller spraja lätt kylt grönt te på utsatta områden, så kommer huden att lugnas.

• Grönt te har en naturlig antibakteriell effekt. Har du lättare infektioner eller skråmor på fötterna, kan du göra ett fotbad med starkt grönt te.