fullmanens magiska krafter

Fullmånens magiska krafter

När det är fullmåne, står tre himlakroppar i rad: Solen, planeten jorden och månen. Detta har alltid förknippats med folktro.

Fortfarande tror många människor att månen har inverkan på det mänskliga psyket, hälsa och kreativitet eller att fullmånen orsakar ökat våld och kriminalitet. Vad är vidskepelse och myter, och vad är fakta?

Sedan långt tillbaka har vi varit entusiastiska måndyrkare. I vardagen tog människor hänsyn till månens faser både gällande äktenskap och sådd av spannmål:
Vid den stigande månen (från nymåne till fullmåne) var det tid för fysisk aktivitet och energisk produktion.

Vid avtagande måne (från fullmåne till nymåne) var det tid att sakta ner och samla ny energi. Den allmänna idén var, att allt som ska växa bör påbörjas under den stigande månen, och allt som ska avslutas bör så göras under den avtagande månen. Inom medeltida medicin följdes dessa regler:

Åderlåtning borde främst utföras under fullmånen, när blodet flyter bäst. Liktornar, vårtor och dåliga tänder borde främst avlägsnas under avtagande måne.

De flesta forskare är överens om att eventuella kopplingar mellan fullmåne och mänskligt avvikande beteende inte kan förklaras med aktuell vetenskap. Ändå sitter vidskepelser och myter starkt i det mänskliga medvetandet, och många är övertygade om att månen har inverkan på oss. Vissa lever även idag i harmoni med månens faser.


Varulvar och månsjuka

varulvar mansjuka
Från antiken trodde folk att all svartkonst tvunget skulle utföras under fullmåne om det skulle ha någon effekt, för just den natten var demonerna verksamma. Man skulle också vidta vissa försiktighetsåtgärder under fullmånen, den som sov med månbelyst ansikte, kunde få utslag över hela kroppen. Om man såg direkt på månen, kunde man bli blind. Den som gick till kyrkogården på natten under fullmåne, skulle det definitivt träffa på ett spöke.

Varulvar förekommer i folktro i många europeiska länder, men även utanför Europa. Varulv är en man som förvandlas till en blandning av människa och den blodtörstiga vargen vid varje fullmåne. Som regel kan personen inte göra något för att stoppa denna omvandling. Nästa morgon har varulven ingen aning om de grymheter han begått under natten. Annars lever personen som en vanlig människa. En person som överlever ett bett av en varulv, blir automatiskt varulv vid nästa fullmåne.

Ombytliga och excentriska beteenden har länge förknippats med månens faser. Månsjuka är en välkänd term. Det engelska ordet ”lunatic” betyder galen och kommer från det latinska ordet luna, som betyder måne. En engelsk lag från 1824 (The Lunacy law) uppgav att människor kunde bli galna vid fullmåne, och att det skedde flera mord och självmord just då.

I äldre uppslagsverk beskrivs månsjuka som en term för mentala störningar man trodde hade samband med månens faser. Det bör särskilt återspeglas hos patienter med epilepsi, hysteri och hos sömngångare.


Transylvania-effekten

fullmanens paverkan
Det finns vissa forskare som tror att brottsligheten ökar under fullmåne. En amerikansk studie visar att antalet mord tredubblats under perioden kring fullmånen, och många av morden verkar sakna motiv.

Idén om att fullmånen orsakar mer psykisk sjukdom, självmord och våld, kallas Transsylvania-hypotesen. Colin Wilson är expert på det paranormala och har skrivit flera böcker i ämnet. År 2001 uttalade han sig om Transylvania-effekten i den brittiska tidningen Daily Mail:

Termen användes första gången i Florida 1974. Vid den tiden arbetade medicinare Arnold Lieber vid Jackson Memorial Hospital i Miami. Jackson märkte att psykiskt sjuka patienter på hans avdelning var mycket oroliga ett par dagar varje månad. Sjuksköterskor på avdelningen trodde att oron berodde på fullmånen, vilket Lieber, som rationellt student, avfärdade som vidskepelse. Ändå tog han senare upp detta med några äldre medarbetare och blev förvånad över att läkarna trodde på fullmånens inflytande. De kunde berätta att de hade registrerat plötsliga och oförklarliga anfall och blödande sår vid fullmåne.

Lieber beslutade att undersöka fenomenet närmare. Bland annat besökte han den lokala polisstationen. Det tvivlade inte på att våld och brott ökade under fullmånen, och de uppvisade även statistik och diagram som stöttade detta.

Arnold Lieber talade också med kreativa människor, konstnärer och författare, som menade att de blev inspirerade av fullmånen och arbetade bättre då. Han talade också med en expert på djurs beteende, Dr Frank A. Brown, som kunde berätta att hamstrar sprang mer energisk i hjulen när det var fullmåne. Således kan det tyda på att Transsylvania-effekten gällde även för djur.


Tro och vidskepelse

alg fullmane
Även om forskarna ständigt upptäcker nya saker som sker under fullmånen och tror att de har tillräckliga bevis, är skeptikerna långt fler. Ansvariga vid Akutmottagningar och ambulanspersonal har inga siffror som visar på ökad aktivitet kring fullmånen varken när det gäller våld, självmord eller olyckor. Polisen i Stockholm har heller ingen statistik som tyder på ökad brottslig verksamhet under fullmåne.

Svein I. Johannessen, arbetare på ett Epilepsi-Center, har inte noterat något samband mellan anfall och månens faser. Det är förmodligen mest vidskeplighet, säger han.
När det gäller djur, har Torstein Storaas, lektor vid Hedmark University College och en av landets främsta experter på älgar, intressant information att dela:
Statistiken visar tydligt att älgen är mest aktiv vid fullmåne. Varför vet vi inte. Det är också i månskenet de flesta kollisioner mellan bilar och älg inträffar. Speciellt när det är kallt, mörkt och fullmåne, då är älgen extra aktiv.


Påverkan på kvinnor

karlek fullmane
Genom historien är fullmånen också använd som en romantisk symbol. Förälskade par svärmar under fullmånen, och det bringar lycka att gifta sig när det är fullmåne.
De gamla babylonierna upphöjde månen till kvinnlig gudomlighet och en fertilitetssymbol, som de dyrkade med stor hängivenhet. I Kina, är månen kvinnans särskilda beskyddare och kan inte dyrkas av män.

Shakespeare kallade månen för vattnets guvernant. Tidvattnet beror främst på att månen har en dragningskraft på vattenmassorna i havet. Månen påverkar också vårfloden. I vikar och flodmynningar, kan skillnaden mellan hög- och lågvatten nå 20 meter. När månen höjer och sänker miljontals ton vatten flera gånger om dagen, är det nära till tron att det också påverkar människans kropp, som består av 70 procent vatten.

Den engelska tidningen Fresh hävdade för en tid sedan att kvinnor är 30 procent mer sexuellt aktiva när månen är full på himlen. Kanske kvinnor drabbas särskilt hårt av månen, eftersom deras menstruationscykeln ofta har ett nära samband med denna himlakropp?
Man kan också fråga sig om det är sanning eller myt att fler barn föds runt fullmåne, men efter en runda av samtal till förlossningsavdelningar i Stockholm, finns det ingen statistik som bekräftar detta. Många barnmorskor har dock fortfarande känslan av att vattnet går hos fler mödrar runt fullmåne.


Sömnstörningar

insomnia fullmane
Många människor, särskilt kvinnor, känner att de är sömnlösa eller sover dåligt vid fullmåne. Agitation, ångest och rastlöshet sliter i kroppen. Studier har visat att både den nya månen och fullmånen påverkar sömnen. Vid ny- eller fullmåne är det högre laddning av elektromagnetisk energi i kroppen och mer drömaktivitet under sömnen.

”Sleepless night, the moon is bright”, är titeln på en studie om månen och sömn, gjord av tre schweiziska forskare vid universiteten i Bern och Basel. Studien publicerades i Journal of Sleep Research. Totalt har 31 personer följts i sex veckor och under två fullmånar. Parterna bekräftar att de sov mindre, kände sig mer trötta och mer nedstämda efter fullmånen. Men forskarna tror också att anledningen kan vara att hormoncykler sammanfaller med månen. En forskare vid Stockholms universitet hävdar att människor sover sämre eftersom folk glömmer att dra för gardinerna. Fullmånen gör det ljusare, och detta i sin tur påverkar produktionen av melatonin.


Andlig känslighet

mane sol tecken
Inom astrologi, är det vanligt att tilldela soltecknet stor vikt och försumma månens. I forna tider hölls månens ställning vid födseln väl så viktig. Månen bestämmer psyke, känsloliv och varje aspekt som står i samband med den högra hjärnhalvan. Du kan lära känna dig själv och andra bättre om du vet ditt måntecken, och genom att titta på hur du och dina nära och kära reagerar under olika faser av solen och månen.

Andlig känslighet är störst vid fullmåne och nymåne varför religiösa och kulturella firanden hålls just då. Många väljer också att lägga till fasta under dessa perioder.
Kulturella och religiösa ritualer vid fullmåne och nymåne innehåller ofta dans till rytmer, bålfester och trumsolon. Meditation vid fullmåne utövas i grupp eller individuellt. Vi citerar från online-forumet Mystikens värld:

Människor över hela världen mediterar extra mycket under fullmåne. Att delta i denna massiva meditation, gör gott för oss alla. Vi deltar och ger universell kärlek, som ska verka för att höja frekvensnivån och läka moder jord. Personer som har svårt att meditera, kan dra nytta av fullmånen. Sitt i en bekväm ställning, rensa huvudet och låt tankarna sväva bort. Låt ditt medvetande bli en del av det kollektiva medvetandet. Du är ett med altet. Helheten kommer att fylla upp dig. Månen ger oss möjlighet att dyka in i djupet av vårt eget undermedvetna, där drömmar och fantasier lever. Fullmånen ger oss en ny början. Vi avslutar en cykel och påbörjar en ny era. Efter måncykeln, kan vi förstå mer om hur vi fungerar.


Kalendern för sådd

biodynamisk kalender
I forna tider arrangerade människor livet efter månens faser och måntecknen. Här är några exempel varav en del används än i dag:
Fäll inga träd vid stigande måne. Då finns det mer fukt i träet och det tar då längre tid för det att torka, och veden brinner sämre. Fäll därför vid avtagande måne. Detta inkluderar också hö och skörd av äpplen.

Veckan innan den nya månen är bästa tiden att rensa ogräs. Det kommer då att ta mycket längre tid för ogräs och vilda växter att komma upp igen.

Växter som bär den ätliga delen ovan jord, bör planteras vid stigande måne. Knölar som morötter, kålrot mm, som har det ätbara under jorden, bör planteras vid avtagande måne.

Jäsningsprocessen ökar märkbart vid fullmåne, vilket bagerier och bryggerier kan dra nytta av.
Om du vill ha riklig och snabb hårtillväxt, ska du klippa håret vid stigande måne. Om du vill tunna ut håret, ska du klippa dig vid avtagande måne. Det är därför kanske ingen slump att vi säger att män får måne när de förlorar sitt hår.

Antroposofernas sådagar är en kalender justerad efter månens faser, som publiceras varje år. Den är till stor nytta för alla som vill plantera och växa i harmoni med naturen.