drommar ar livets spegel

Drömmar är livets spegel

Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen. Istället för att sova bort tiden, kan du ta kontroll över dina drömmar. Drömmar går att forma, och drömtolkning är inget påhitt.

När du lär dig att kontrollera dem, öppnas dörren till en helt ny, inre värld. Drömmar är en spegel som ger dig inblick i ditt undermedvetna.


Alla människor drömmer,

vare sig vi minns det eller inte. När vi är i ytliga sömnfasen, drömmer vi fyra till sex gånger varje natt. Vi minns den sista drömmen bäst. Anledningen till att vi tror att vi inte drömmer, är att vi vaknar upp alltför snabbt. De flesta av oss vaknar till en väckarklocka och övergår hastigt från viloläge till vakenhet vilket får drömmen att glida undan. Bara några sekunder efter att vi vaknat, har vi glömt drömmar.


80 procent av drömmarna handlar om

bearbetning av vår vardag. I stället för att leva ut svårigheter, skjuter de flesta av oss dem åt sidan och tror att vi har löst problemen. Men det går inte så enkelt. Känslor försvinner inte, de lagras i det undermedvetna. Resultatet är att du känner oro, nervositet och trötthet. Du förlorar kontroll över ditt liv. Tryckta känslor kan också orsaka fysiska sjukdomar.

Har du emotionella problem, som hämningar och ångest, kan drömtillstånd utnyttjas för att behandla detta. Du måste lyssna på dina drömmar. Drömmar kan således vara en coach och rådgivare i livet. De kan hjälpa till att lösa problem, svara på frågor, ge inspiration och material för skapande verksamhet. Det finns många konstnärer, författare och uppfinnare som har inspirerats av sina drömmar. Oavsett vad du gör, kan drömmen hjälpa dig att vara mer kreativ.


Drömkontroll

Drömkontroll innebär att du påverkar ditt undermedvetna för att skapa de drömmar du vill behålla. Detta görs genom att ”programera” ditt undermedvetna innan du somnar på natten.


kontrollera drommar


Slappna av helt i kroppen och stäng ute alla tankar som kan störa. Välj ett visst tema eller en speciell händelse som du kommer att drömma om. Formulera vad du önskar drömma om på ett konkret och positivt sätt. Tänk inte ”jag kanske borde försöka flyga i en dröm?” Tänk istället: ”I natt flyger jag!” och upprepa frasen om och om igen. Försök samtidigt att se drömmen för din inre syn, och föreställ dig att du upplever allt detta nu. Ge inte upp om du inte får resultat genast. Drömkontroll är något man uppnår efter upprepad träning.

Be ditt drömsinne om tips och idéer. Tänk på något som intresserar dig. Fördjupa dig i ämnet precis innan du somnar. Formulera en mening som du upprepar för sig själv. Till exempel: ”I natt ska jag ta reda på vilken färg som passar till köket”. På morgonen kan du ha svaret.


För en drömdagbok

När du har tagit kontroll över dina drömmar, har du något att se fram emot varje natt. Allt är möjligt. I drömmen kan du möta vem du vill, och du kan uppleva spännande saker, som du inte har möjlighet att göra i vaket tillstånd.

Om du vill ha mer kontroll över dina drömmar, måste du börja träna din förmåga att komma ihåg vad du drömt om. En förutsättning är att du tar dina drömmar på allvar. De flesta av oss har lärt oss att drömmar är något overkligt att man inte behöver bry sig om. En person som betraktar sina drömmar som ren nonsens, minns heller inte sina drömmar.

”Om du är intresserad av att lyssna till dina drömmar, bör du föra drömdagbok”

Köp två anteckningsböcker. Placera dem på nattduksbordet. Skriv ner i en vad som hände under dagen innan du somnar. När du vaknar skriver du i den andra vad du har drömt om. Börja gärna med detta en helg när du vet att du har lugn och ro. Och stäng av väckarklockan!

När du skriver upp vad du har drömt om, ta med allt, varje detalj. Varje enskild person, varje enskild sak vi drömmer om, är en symbol för något i våra liv.

I början, när du läser din drömdagbok, kan allt tyckas omöjligt att tolka. Innehållet verkar vara kaotisk och obegripligt. Men efter ett tag kommer du att känna ditt eget personliga drömspråk och kan börja se en röd tråd i drömjournalen. Då finns det nog något mycket speciellt som drömmen har att berätta.


Olika drömmar

Ett sätt att komma i kontakt med det undermedvetna, är att kommunicera med det. Stanna i sängen när du vaknade, och tänk igenom vad du just drömt. Analysera drömmarna. Fråga ditt drömsinne vad de olika symbolerna betyder, och lyssna på svaret. Förr eller senare dyker något upp i ditt sinne.


lucid dreams


När du vant dig vid att kommunicera med ditt undermedvetna, kan du börja ställa frågor och få svar redan när drömmen pågår. Verklig nytta av dina drömmar får du om du använder dem för att komma över hämningar. Vad du inte vågar göra i vaket tillstånd, kan du göra på ett säkert sätt i drömmar. Allt du uppnår av självförtroende, beslutsamhet, mod, eufori eller insikt kan överföras till vaket tillstånd. Bestäm hur du ska agera nästa gång en viss situation uppstår i dina drömmar. Fundera på det varje kväll innan du somnar. Målet är att komma ihåg det när du drömmer. Mardrömmar handlar alltid om ångest. De hjälper till att reglera det bortträngda du kämpar med.

I själva verket, kan mardrömmar fungera som en slags säkerhetsventil.
Drömmar som upprepas ofta, har ett speciellt budskap till dig och måste tas på allvar. De försöker berätta något du inte har förstått är viktigt för dig. Detta gäller särskilt drömmar som upprepas i barndomen. Har du någonsin upplevt att du i en dröm plötsligt blivit medveten om att du drömmer? Om så är fallet, har du upplevt en verklighetsdröm. Det speciella med detta drömtillstånd är, att man upplever allt nästan som man vore vaken. Verklighetsdrömmar känns mycket verkliga.


Kom ihåg stämningen

Men om jag nu lyckas komma ihåg mina drömmar, hur kan jag tolka vad jag minns? Är det sant att alla människor har samma symboler? Och finns det i så fall böcker där du kan lära dig vad de olika symbolerna betyder?

De flesta drömforskare idag är överens om att det är omöjligt att framställa ett drömlexikon. Alla har sina symboler, även om vissa symboler verkar vara gemensamma för de flesta. Men de allra flesta bilder betyder en sak för någon, betyder något helt annat för en annan.


dromtolkning


Det viktigaste för dig när du tolkar dina drömmar är att försöka komma ihåg stämningen i drömmen. Hur var det? Var det positivt? Ledsamt? Ångestfyllt?

Det märkliga med drömmar är att de fortsätter att komma tillbaka tills de har nått ditt medvetande. Då slutar de att komma. Men också de tillfällen då vi inte lyssnar på dem, har de en läkande effekt, eftersom de lättar på det inre trycket. De hjälper oss att leva ut allt som vi aldrig får leva ut i det verkliga livet. Detta vet vi eftersom man har studerat människor som har hindrats från att drömma. Och många av dem har blivit deprimerade.

Det finns ett folk, Senoia i Malaysia, som har gjort drömkunskap till ren livskonst. Folket berättar sina drömmar till varandra. Barnen uppmuntras från tidig barndom till att försöka undkomma mardrömmen och istället drömmer så njutbara och kreativa drömmar som möjligt. Till exempel kan de på natten drömmer om målningar, sånger och danser. Under dagen återuppleva drömmar, måla, sjunga och dansa. Intressant är också det faktum att detta är ett av jordens mest fredliga människor. Neuroser och psykoser tycks inte finnas bland dem.


Så minns du dina drömmar:


• Innan du somnar, kan du intala dig att du kommer att komma ihåg vad du drömt när du vaknar.


• Det är lättare att komma ihåg drömmar om du vaknar av dig själv. Undvik därför om möjligt att använda väckarklocka, eller att någon väcker dig.


• Kliv inte rakt upp ur sängen. Stanna kvar i samma läge som när du vaknade, och håll ögonen stängda. Koncentrera dig på att komma ihåg vad du just drömt.


• Om du inte kan nå drömmen, tänk då på människor eller problem som oroar dig just nu. Det tenderar att framkalla drömbilder igen.


• Så fort du vaknar, bör du försöka komma ihåg vad du drömt, och skriva ner det i din drömdagbok.