god somn gott humor

God sömn ger ett gott humör

Sömn och humör är oupplösligt förenade, visar flera studier. Om du inte sover tillräckligt, kommer du på sikt garanterat att bli på dåligt humör. Inte bara, ger brist på sömn kortare återhämtning – man blir också betydligt mer lättstött, sur och tvär.

Det är lättare att sova gott om du försöker lägga dig vid samma tidpunkt varje dag. Tro inte att du kan ta igen förlorad sömn genom att ligga kvar i sängen länge på helgen – det stör bara sömnmönstret.

5 bra tips till god sömn:


1. Om du lever med någon som snarkar, använd öronproppar. Buller kan leda till att du vaknar mitt i en sömncykel, vilket kan ge dig samma känsla som en baksmälla.


2. Lägg lite lavendel under kudden eller på en näsduk på nattduksbordet. Lavendel är ett gammalt botemedel mot sömnlöshet och har en lugnande effekt på hjärnan.


3. Ät lättsmält mat på kvällen – gärna helt vegetariskt. Välj produkter som är rika på kolhydrater och som stimulerar produktionen av serotonin, ett ämne som hjälper dig att slappna av.


4. Sovrummet bör endast användas för att sova och slappna av i. Ät inte, arbeta inte och titta inte på TV i sängen!


5. Det är bäst att sova på höger sida i fosterställning med benen lätt isär och höger arm framför kudden. Denna position gör det möjligt för blodet att cirkulera fritt, enligt kinesiska läror.


Undrar du vad dina drömmar betyder egentligen?
Prata om drömtydning med en av våra spådamer.

God natt! 😉