ronnbar alternativmedicin

Det magiska rönnbärsträdet

Rönn (Sorbus aucuparia) är ett mytisk träd, som i norden kopplas till guden Tor. Rönn hör man också en hel del om i olika folksägner, vilket bidragit till att rönnen varit förenad med vidskepelse och en tro på att den hade magiska egenskaper.

På flera platser, som i Skottland och Finland, har rönn använts för att skydda mot ondska. Rönn har från urminnes tider betraktats som ett heligt och skyddande träd, som fredar människor och hus mot häxor, stormar och blixtar.

Särskilt effektiv var ved från rönn som med hjälp av fåglar spridit sig och slagit rot i andra träd. Folk trodde att skidan Man utnyttjade grenar av denna typ för att göra både häst och människa skyddad mot trolldom och häxeri.

Människor var övertygade om att det var omöjligt att hugga ved med en yxa med handtag av rönn. I Norge har rönn genom åren varit ganska utbredd inom folkmedicinen, i synnerhet bland samerna. Torkad och krossad bark av rönn i varm dryck bör hjälpa mot diarré, och bark kokt i urin skulle vara effektiv för behandling av infekterade sår.

Genom torrdestillation av rönnträ, erhölls en vätska som kallas smetl eller smitl. Denna var lämplig att använda på sår både hos människor och boskap.

Rönnbär innehåller mycket C-vitamin och har tidigare använts mot bland annat skörbjugg, njursjukdomar, njursten och gikt. Bär inlagda i sprit var en vanlig åtgärd mot reumatism.


det magiska ronnbaret

Som vädertecken är rönnbär välkända, men det finns två motstridiga förklaringar:

1. Många rönnbär på hösten är ett bevis för att en snöig vinter väntar. Detta för att fåglarna ska få tillräckligt med mat genom en hård vinter. Få rönnbär indikerar lite snö.

2. Många rönnbär ger lite snö, eftersom rönnen inte ska ha tung börda både under sommar och vinter.

Detta indikerar väl att det inte finns något tydligt samband mellan snö och rönnbär. Att människor fortfarande är så bekymrade över fenomenet, visar väl att de gamla föreställningar fortfarande lever och frodas.

Sammanfattningsvis: ”Finns det en hel del rönnbär, kan du vara ganska säker på att det är höst”.


Rönnbärssaft

¾ kg rönnbär från frysen

2L vatten, 600 gram socker (kan ersättas med stevia eller björksocker)

4-5 droppar vaniljessens eller lite vaniljstång

Det är viktigt att rönnbären har frusits före användningen. Det får fram sötman i det bittra bäret.

Koka bären 15 minuter med 2/3 av vattnet.

Häll blandningen i en silduk med en skål under och låt stå över natten.

Häll över vatten och vrid ur mesta möjliga vätska ur bären.

Häll saften, vaniljstång och socker i en kastrull och koka i en halvtimme.

Använder du vaniljdroppar, har du i dem i slutändan. Var sparsam med dropparna. De kan lätt ge en bitter smak.

Du kan tillsätta saften av en citron eller apelsin efter tillagning. Det kommer att bryta den bittra eftersmaken.

Saften kan användas till gelé. Det är bara att använda en flaska fruktpektin och följa receptet.