huskurer mot forkylning

Huskurer mot förkylning och influensa

Influensasäsongen är i antågande igen.
Så hur ska man hålla sig frisk i höst och vinter?

Prova följande råd och vidta försiktighetsåtgärder så är chansen stor att du slipper smitta och håller förkylningar och influensa borta. Gällande den rådande corona-pandemin (Covid-19) är det viktigaste att du håller dig isolerad om du är sjuk eller är i riskgrupp. Undvik platser där mycket folk samlas och bär munskydd. Trots att corona-pandmin är här, kan vi fortfarande bli smittade av vanliga förkylningar och influensa. Här kommer några fantastiska huskurer mot just förkylning och influensa:


Pulver av bockhornsklöver

bokhornsklover
Kan köpas på apotek eller i hälsokostbutiker. Tillverkas av malda frön från växten bockhornsklöver. Pulvret minskar inflammation och är febernedsättande.


Chocka kroppen med C-vitamin

c vitamin
Många känner till nyttan av C-vitamin för att förebygga och lindra förkylningar. Ju sjukare kroppen är, desto mer C-vitamin behöver den. Ta så mycket C-vitamin du tål (tills magen mullrar) och upprepa denna dos 4-5 gånger dagligen. Tar du för mycket, får du diarré, och kroppen utsöndrar det den inte behöver. Ta då en lite mindre dos nästa gång och stärk immunförsvaret.


Dryck med äppelcidervinäger

appelcidervinagar
1-2 matskedar blandas i ett glas med vatten. Tillsätt eventuellt lite agavesirap. Detta smörjer halsen och båda kan gurglas och dricka.


.

Färskpressad citron och salt

citron
Pressa färsk citron och blanda med lite salt. Smörj det i yttersta delen av näsan. Detta ryktas döda virus och begynnande förkylningar.


.

Vitlök

vitlok
Ta upp till 20 vitlöksklyftor om dagen för att förhindra fortsatt utveckling av en begynnande halsinfektion. Om du föredrar färsk vitlök, pressa 1-2 klyftor och blanda med varm växtmjölk och agavesirap för att smörja halsen. Mjölk från djur inverkar negativ på immunförsvaret och är slembildande i kroppen.


Ingefära

ingefara
Färsk ingefära tuggas rå eller dricks som te genom att riven ingefära blandas i varmt vatten. Detta verkar lindrande för halsen. Om du känner att du är på väg att bli sjuk, kan du blanda ingefära med en matsked konjak eller annan sprit och ta som medicin. Detta hjälper inte när du redan är sjuk.


Hel kryddnejlika

hel kryddnejlika
Ska du besöka någon som är förkyld eller har influensa, kan du förhindra infektion genom att ha en kryddnejlika i munnen. Det hjälper också att tugga på kryddnejlika om du lider av stickningar i halsen och torrhosta.


Peppar

peppar
20 hela pepparkorn sväljs ned med vatten utan att tuggas. Peppar är en värmande krydda som kan driva kylan ur kroppen och har förebyggande effekter. Rådet är inte rekommendabelt för personer med magsår.


Pepparmynta

pepparmynta
2 droppar olja av pepparmynta tillsammans med lite agavesirap eller ett halvt glas varmt vatten tas omedelbart om du känner att en förkylning är i antågande. Upprepa två till tre gånger dagligen. Speciellt rekommenderas japansk pepparmyntolja, som kan köpas i hälsokostbutiker.


Glögg

glogg
Känner du dig kall och ruggig i kroppen, kan du skapa en eldig glögg. Kom ihåg att det inte hjälper om du redan har insjuknat.


.

Solhatts-exstrakt

solhatt
Kan stärka immunförsvaret och verka förebyggande. Örtkuren används av många för att bekämpa förkylningar och influensa.


Varmt fotbad

Vid begynnande förkylning kan det vara bra att ta ett varmt fotbad. Använd så varmt vatten du kan, och tillsätt gärna en handfull havssalt. Sitt så länge som vattnet känns behagligt. Gå till sängs efter att du torkat dig, så kan du vakna och må bättre nästa dag. Drick gärna varmt citronvatten medan du badar fötterna.


Undvik infektion

• Tvätta händerna ofta
• Håll dig borta från människor med snuva, hosta och nysningar
• Ät växtbaserat och hälsosamt, och var fysiskt aktiv. Då blir kroppen mer resistent och bättre kapabel att hantera en infektion.
• Stärk immunsystemet (se råden ovan)


Fakta om förkylningar och influensa

• Högsäsong för influensa är från november till mars, men är särskilt utbredd runt nyår.
• influensa drabbar 5-10 procent av befolkningen varje år, det vill säga ca. en halv miljon människor. Därtill blir många fler förkylda, men det följs inte upp av hälsomyndigheterna.
• Både förkylning och influensa orsakas av virus. Förkylningar angriper vanligtvis de övre luftvägarna och ger milda symtom, medan influensa drabbar stora delar av kroppen. Detta ger därmed svårare symtom som feber, muskel- och ledvärk, besvärlig huvudvärk osv.
– – –
Följ Gratisspadom.se på Bloglovin
– – –