huskurer mot pollenallergi

Gå en allergivänlig vår till mötes

De flesta tycker att våren är underbar, men en del genomlider den här säsongen. Faktum är att en femtedel av oss nordbor påverkas av pollenallergi.


pollen fran granI lövsprickningen, börjar ögonen klia, näsan rinna, man drabbas av trötthet, huvudvärk och nysningar. För att undvika obehag, är det viktigt att vara väl förberedd. Många vänder sig till alternativ behandling.

Allergi påverkar allt fler. Som regel, en utvecklas allergi i barndomen, men det finns en ökande tendens att fler människor får allergier i vuxen ålder.

Varför någon blir allergisk är inte känt med säkerhet, men vi vet att pollen beror på att immunsystemet inte fungerar som det ska. Ärftlighet spelar också roll. Externa faktorer, som att vi andas in förorenad luft, äter mycket av förädlade livsmedel, lever hektiskt och röker påverkar också allergiutveckling.


Pollenspridning

pollen spridningMed allergi menas att det uppstår en reaktion på ett ämne som normalt tolereras av människor. En sådan substans kallas för allergen. Allergener gör att kroppen producerar antikroppar. När pollen träffar slemhinnan, allergikern reaktioner. Slemhinnan i näsan svullnar upp och producerar slem. Detta ger nästäppa, rinnande näsa och klåda i näsan. Huden kan få eksem, nässelfeber och klåda. Vanliga ögonsymptom är klåda, svullnad och katarr.

På våren är det trädslagen al, hassel och björk som skapar stort obehag. Al och hassel är vanligast söder ut och är beroende av värme för att blomstra. Redan i februari och mars, reagerar vissa på dessa skogen. Men de har lite pollen och ger därmed färre besvär. Sälg, vide och pil blommar i april och maj i söder till norr.

Björkpollen är den största boven om våren. Björk har ofta stora mängder pollen och leder därför till betydande besvär. Björkens pollenspridning börjar vanligtvis i slutet av april-maj. Högre upp i landet kan spridningen starta tre till fyra veckor senare. Spridningen av pollen når sin topp runt 15 maj.


Alternativ behandling

gras pollenMånga söker alternativa behandlingar för att få hjälp med pollenbesvär, vanligen homeopati, akupunktur och örtmedicin. Homeopater har en lång tradition och stor erfarenhet av förebyggande och akut behandling av pollenallergi.

Är du allergisk mot björkpollen, är det lämpligt att börja tidigt med förebyggande behandling. Homeopatiska medel bör tas redan en till två månader innan spridningen startar.

Resultatet av behandling med homeopatiska medel är ökad tolerans mot de allergener en reagerar på. Detta innebär att symtomen reduceras eller uteblir helt.

Akupunktur har också många allergiker bra erfarenhet av. Vissa blir helt symptomfria, andra kan skära ned på användningen av läkemedel. Akupunktur kan också användas för att lindra symtom under pollensäsongen.


Stärk kroppen

stark kroppenEn bra bakterieflora i tarmen har visat sig stärka immunförsvaret och ger ett visst skydd mot allergier. 70-80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen, därför är det mycket viktigt att hålla magen i ordning. Ta gärna probiotika dagligen, det tillför kroppen goda bakterier.

Det är ett kännt faktum att vi inte får tillräckligt med omega-3-fettsyror i kosten. Vid Linköpings universitet har forskare funnit ett samband mellan ett ökat intag av omega 3-fettsyror och en minskad risk att utveckla allergi. Ta därför gärna tillskott av vitaminer, mineraler och fettsyror. Ät också gärna livsmedel rika på omega 3, som valnötter, linfrön, chiafrön, hampafrön och rapsolja. Detta stärker kroppen vid en tidpunkt då den är särskilt utsatt för kraftig belastning.

var observant på korsallergier. Om du reagerar på pollen från björk, kan du också samtidigt vara allergisk mot äpplen, päron, persikor, körsbär, nektariner, plommon, aprikoser, kiwi, jordgubbar, råa morötter och nötter.


Ta allergin på allvar

ta allergin pa allvarVissa vill fortsätta med den konventionella medicinen, även om de får homeopatiska läkemedel. Det är fullt möjligt att kombinera dessa preparat. Ändå är det att föredra att använda lokala läkemedel som ögondroppar och nässpray i kombination med läkemedel från homeopaten. Det förstärker effekten av homeopatiska läkemedlen mer än allergitabletter.

När det gäller den traditionella vetenskapliga medicinen så kom ihåg, att för att få allergimedicin på recept, måste du ha uppvisat allergi, antingen genom ett blodprov, hudtest och genom tydliga symtom. Du måste också ha symptom som varar i mer än tre månader per år. Har du ”bara” björkpollenallergi, har du därför oftast inte rätt till receptbelagda läkemedel.

Det viktigaste är att ta allergin på allvar och komma igång med behandling innan pollen börjar spridas. Mycket tyder på att obehandlade allergier kan leda till försämring av symptomen och i värsta fall leda till andra allergier eller astma.


Bli ”pollenturist”

pollenturistOm du är allvarligt störd av allergier, kan alternativet vara att resa bort under den värsta perioden. Res till fjällen, till en annan landsdel eller söderut. Eller bege dig till havet. Pollenspridningen är mindre längs kusten.

Under april-maj har björkpollen stor spridning i låglandet, men har ännu inte börjat i fjällen. Du kan också höra med din arbetsgivare om det är möjligt att arbeta från en annan plats en period. Många stöttar sina anställda med svåra allergiska besvär.

Kontrollera pollenprognosen innan du reser. Många tidningar, radio- och tv-kanaler och apotek har dagliga pollenprognoser. Du kan också hitta prognoser på webben, liksom massor av goda råd gällande allergier.


5 Huskurer mot pollenallergi:


1. Honung

Forskare vid Finlands allergi och Astmaförbund har visat att regelbunden konsumtion av lokalt producerad honung, som innehåller små mängder av just det pollen som finns i närheten, har en allergidämpande effekt. För bästa effekt, tar ca. en tesked om dagen i minst fyra månader


2. Olja från johannesört

Inflammationsdämpande, sårlindrende och lugnande för torra och irriterade slemhinnor. Börja med att smörja näsan innan pollensäsongen börjar.


3. Bladmynta (Perilla)

Perilla är en medicinalväxt som länge använts mot pollenallergi i Kina. Växten innehåller naturliga antihistaminer och kraftfulla antioxidanter som hämmar allergiska symptom. Finns i sprayform. Odlas i Finland.


4. Sköljning av näsan

Nässköljning har visat sig vara effektivt. Det rengör och tar bort allergiframkallande ämnen och partiklar, såsom pollen. Även fuktgivande för slemhinnan och lindrande för sår. Använd nässpray innehållande saltlösning, eller en kanna avsedd för nasal sköljning. Blanda ljummet vatten med samma salthalt som kroppen, 0,9 procent, eller cirka en tesked salt / 0.5L vatten.


5. Ångbad

Vid täppa och svullna slemhinnor, rngla i lite pepparmyntsolja eller Carmolis örtdroppar (en klassisk blandning från 1611 av tio olika örter) i en skål med varmt vatten och andas in ånga under en handduk. Detta öppnar upp och vidgar luftvägarna.