Många är övertygade och litar mer på naturens egna mirakel än på dyra läkemedel. Svenska växter, örter och bär kan lugna och stärka kroppen lika bra som dyra läkemedel för *vissa sjukdomar och åkommor.
Nedan finner du 11 växter, bär och örter som kan hjälpa dig med olika *hälsoproblem. Notera att om du är allvarligt sjuk, bör du ta kontakt med läkare. Dessa tips och råd är främst för inspiration till en bättre hälsa, och inget garanti för att du blir frisk.
Anis
Anis används flitigt, både som krydda och medicin i österländsk traditionell matkultur. Provar man hostmedicin, så innehåller den nästan alltid anis. Anis smakar gott och har en stark slemlösande effekt. Det kan till exempel användas vid halsont och när man har slem i halsen, då genom att gurgla anis utblandat med vatten. Vid amning kan man prova anis mot diarré och gasbildning hos barnet. Det är vätskedrivande och är bra mot; hosta, astma, kolik, matsmältningsproblem, heshet, migrän, huvudvärk, baksmälla, mensvärk, klimakteriet och vid förlossning. Anis bör dock undvikas under graviditeten.
Aloe Vera
Plantans blad är kända för sina antiseptiska och läkande effekter. Gelén inne i aloe vera-bladen kan användas vid stukade leder, sträckningar, brännskador, solbränna, eksem, svampinfektioner, blåmärken, olika stick och mindre skärsår. Geleen bildar ett membran som skyddar och hjälper huden att förnya sig. Den har också en smärtstillande effekt vid artrit och främjar gallaproduktion, vilket kan hjälpa till vid viktminskning.
Enbär
Enbär är en vild krydda och är vätskedrivande. De verkar desinficerande och reducerar infektioner i urinvägen och kan hjälpa till vid magsmärtor. Ofta används Enbär mot reumatism och gikt, och stimulerar ämnesomsättningen. Denna planta kan dock irritera njurarna och därmed avråds personer med njurproblem att använda enbär. Det samma gäller för gravida, då det kan verka sammandragande.
Vitlök
Vitlök bekämpar det mesta. Den är mycket antiinflammatorisk, blodtryckssänkande, och slemlösande. Vitlök stärker blodcirkulationen och förhindrar ateroskleros (åderförkalkning). Det kan motverkar skadliga bakterier i mag- och tarmkanalen och är ett effektivt medel mot kolik, diarré, katarrer i hals och strupe, samt tunntarm och tjocktarm. Vitlök har i århundraden ansetts vara ett bra immunförstärkande naturläkemedel. Ett antal studier har även visat att vitlök besitter anticancer-egenskaper.
Blåbär
Blåbär kan vara ett av de bästa medlen för att stoppa diarré. Blåbär är synens bär och hjälper mot trötta ögon, nedsatt syn och förbättrar mörkerseende. De kan också hjälpa mot en irriterad tjocktarm. Vid diarré: 5 msk torkade bär med 500 ml kallt vatten – kokas i 10 minuter. Drick 1/2 kopp, 2-3 gånger om dagen. För spädbarn och småbarn är 3 msk tillräckligt vid diarré. Blåbärsbuskens blad kan användas vid nedsatt blåsfunktion, enterit, kräkningar, magkramper och hosta. 1 tsk till 1/4 liter vatten. Låt det dra i 10-15 min.
Ingefära
Ingefära minskar symptomen vid sjö- och åksjuka. Inom den afrikanska folkmedicinen, använts ingefära vid huvudvärk, gikt, hosta och nedsatt på mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Danska studier har dokumenterat att ingefära har en god effekt på olika former av gikt. Experimenten har även visat att ingefära har andra positiva medicinska användningsmöjligheter, till exempel att det hindra bildandet av trombocyter i artärer, förebyggande mot cancer samt förbättra immunförsvaret.
Lök
Lök är en mycket bra Vitamin C-källa. Det är bra för hjärtat och blodcirkulationen samt förhindrar åderförkalkning. Lök används även för förstoppning, kolik, hosta, heshet, bronkit, halsont, svullna ben och urinvägsproblem. Det är också bra mot astma. Lök stärker immunförsvaret, och kan ha en positiv effekt på vissa cancerformer och cervikal dysplasi.
Basilika
Basilika-te kan motverka gasbildning. Det är lugnande för njur- och blåsrubbningar, verkar smärtstillande samt kramplösande. Basilika kan även användas på riv- och skrubbsår. Det är energigivande, antiseptiskt och är därför bra mot fet hud och akne. Basilika är även bakteriedödande och febernedsättande. Gnid in färska basilikablad på insektsstick, så verkar det klådstillande.
Björk
Björk-te kan göras av löv – ungefär 4-5 teskedar per liter vatten, max två koppar dagligen. Björk-te är bra att använda vid reumatism, gikt, samt sjukdomar i urinröret och menstruation. Det renar blodet och är vätskedrivande. Många tappar upp björkens sav själva på våren. Det kan drickas som det är eller så kan du koka det, då blir det en sirapsliknande konsistens. Har du löss, kan du blanda ut asken från björk med vatten. Denna vätska kan dock bleka håret.
Nässla
Nässlan kan vara en av de mest underskattade växterna, men den rekommenderas starkt av oss. Det är en otroligt mineralrik växt. Nässlor kan hjälpa med metaboliska problem, prostata problem, gikt, reumatism och enterit. Det är blodglukossänkande vid reumatiska sjukdomar, och kan milda diabetes. Nässlor är renande för blodet och även blodbildande. Det går bra att baka bröd på nässlor på vintern. Du kan också göra te på nässla, ta då 2-3 tsk nässelblad och häll kokande vatten i en kopp, låt det sjuda i över 10 minuter. Sila teet och drick det varmt, gärna med honung. Nässelte kan man också använda för att tvätta sår och kan agera som ett lugnande bad för brändskadad och solbränd hud.
Kanel
Kanel är bra för matsmältningen! Det har en smärtstillande verkan, är bakteriedödande, kramplösande, samt menstruations reglerande. Det är effektivt vid förkylningar, gikt och andra muskelvärkar, diarré, samt andra matsmältningsproblem. Kanel är passande vid födsel, eftersom det är både smärtstillande och det stimulerar sammandragningar. Bör dock inte användas under graviditeten. Medicinsk kanel kan även används som ett inflammatorisk medel samt vid illamående, kräkningar och diarré.