bli frisk med blabar

Bli frisk med blåbär

Nu när sommaren är här, så ta en tur ut i skogen, som är full av hälsosamma blåbär. De lockande blåbären har en positiv effekt på en rad sjukdomar och krämpor. Men kom ihåg att effekten av antioxidanter är bäst om du äter bären naturligt.

I naturmedicinska sammanhang, har blåbär genom tiderna varit ett utmärkt medel för hälsa och sundhet, och är ett av de mest populära bärslagen inom folkmedicinen. Det finns ett antal studier som dokumenterar bärens hälsovärde.

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i blåbär är flavonoider (antioxidanter). Antioxidanter har en viktig funktion i den mänskliga kroppen, där de bekämpar så kallade radikaler, vilka leder till för tidigt åldrande. Blåbär är högt på listan över livsmedel med höga halter av antioxidanter, som vi vet stärker immunförsvaret.


Studier och forskning

blabar smoothieAtt fransmännen dricker mer rött vin än oss, är vida känt. När vi vet att rött vin innehåller antioxidanter, som har en gynnsam effekt på hjärt-kärlsystemet, så är det kanske inte så konstigt att fransmännen har mindre hjärtsjukdomar än oss?

Blåbär innehåller nästan 100 gånger så mycket antioxidanter som rödvin och studier har visat att de blå bären har en positiv effekt på blodcirkulationen och stärker det kardiovaskulära systemet.

Doktor Audun Mykja har skrivit boken ”Blåbär, välsmakande antioxidant”, där han hänvisar till forskning som hävdar att blåbär troligen kan hjälpa både mot cancer, diabetes, demens, alzheimers och andra åldersförändringar i hjärnan. Mykja hänvisar till en studie som utförts av den amerikanske forskaren J.A Joseph 1999.

Joseph dokumenterade att vi förmodligen kan vända åldersförändringar i hjärnan genom livsstil och kost, och blåbär i detta sammanhang har egenskaper som gör dem unika.

I en amerikansk studie fann forskarna att blåbär kan sänka kolesterol lika effektivt som läkemedel ordinerade av läkare. Ny forskning visar att frekvent konsumtion av blåbär kan hjälpa till att förebygga återkommande urinvägsinfektioner eftersom de innehåller ämnen som förhindrar att bakterier får fäste på slemhinnor.


Reglerar magen

Många ”huskurer” är relaterad till blåbär. I naturmedicinska sammanhang används både bär och blad.

Bären kan användas som de är, eller torkas vid en temperatur på 65 grader C. Bladen torkas på en mörk plats och kan lagras i upp till två år.

Bären är bra mot matsmältningsbesvär, samt smärta och kramp i magen och tarmsystemet. Inte bara stärks tarmsystemet vid diarré, utan blåbär verkar också helande vid förstoppning. Efter en kur med blåbär, brukar tarmsystemet bete sig normalt i längre perioder.

Färska eller torkade blåbär kan användas vid magkatarr och diarré. De torkade bären används som avkok. Du tar 1 matsked bär till 2 glas vatten. Koka tills det bara finns en mängd motsvarande ett glas. Efter att ha silat bären, dricks avkoket varmt i mängd om 1/4 glas fyra gånger om dagen före måltid.


Bra för mycket

nyttiga blabarFår du problem med ögonen när du läser mycket eller sitter länge vid datorn? Blåbär är ett bra sätt att stärka synen. Blåbär kan ha en positiv effekt på gråstarr, förkalkning, trötta ögon och nedsatt mörkerseende. Under andra världskriget fick piloter blåbär, eftersom det skulle bidra till mörkerseende. Förmodligen är det ämnen i blåbär som förbättrar den retinala funktionen, så att vi ser bättre i svagt ljus. Blåbär är också bra för mycket annat:

Bären har en sammandragande effekt på grund av den höga halten av tanniner. Färska blåbär i stora mängder har använts med framgång mot gikt, reumatiska sjukdomar och andra former av sjukdomar som orsakas av ämnesomsättningsrubbningar.

Utvärtes kan blåbär användas på hudutslag, eksem och brännsår:

Koka en tjock gröt (inte för länge), och applicera gröten på det drabbade området. Täck med gasbinda. Om gasbindan torkar, fukta den med varmt, rent vatten.


Produktanalys

University of Life Sciences (UMB) har samarbetat med Nutrition Institute vid universitetet i Oslo i en större studie kring innehållet av antioxidanter i våra viktigaste livsmedel. De drog slutsatsen att många bär visar sig vara mycket hälsosamma.

Rune Blom Hoff, professor vid Institutet för Nutrition Research, talade om blåbär i TV-programmet ”Schrödingers katt” för en tid sedan. Baserat på frågor från tittare svarade han följande:

De produkter som du köper i butik utsätts för olika grader av värmebehandling. Vi har analyserat den totala halten av antioxidanter i vissa saft- och syltprodukter, och upptäckte att innehållet varierade kraftigt från tillverkare till tillverkare. Generellt sett, verkar det som om innehållet av antioxidanter minskar med cirka 50% jämfört med färska produkter, men det finns stora variationer. Antioxidantinnehållet i färska bär och frysta, är är ungefär detsamma. Om bären förstörs eller mosas, reducerades antioxidantinnehållet ganska fort.

Vi finner det högsta antioxidantinnehållet i osötad blåbärssaft från Helios / Corona, men osötad blåbärssylt från innehåller också en hel del antioxidanter.
Kosttillskott med antioxidanter?

I studien dras slutsatsen, att Hälsokostprodukter med bärextrakt förmodligen inte har samma effekt!


Fakta om blåbär

blabar faktaBlåbär är bärslaget som täcker en stor del av Sverige och växer ända till Arktis. Plantan växer särskilt i skogar med barrträd och de flesta i fuktig jord eller mossa.

– Bekämpar virus och bakterier
– Stärker immunförsvaret
– Stärker det kardiovaskulära systemet
– Skyddar kroppens celler
– Främjar synen
– Bra för magen
– Fördelaktigt för hjärnan och minnet
– Minskar farligt kolesterol