Hypnos och hypnoterapi

Hypnos har visat sig vara effektivt för personer som behöver att minnas något som de inte kan komma på i vaket tillstånd.

Det kan också användas för att ändra en persons dåliga vanor. När man blir hypnotiserad, kan tillståndet jämföras med att vara halvvaken och halvsovande. Den som blir hypnotiserad förlorar mer eller mindre kontrollen över sina tankar och handlingar. Hypnotisören kan på så sätt få en person att göra saker, eller agera som han eller hon normalt inte skulle göra. Hur lång tid det tar för en person att hamna i hypnos kan variera mellan allt från 5 minuter, upp till 40 minuter eller längre.

Inom media, har hypnos blivit populärt och ses som en underhållning. Exempelvis blev Filip och Fredrik hypnotiserade i deras program ”Boston Tea Party”. Det är däremot viktigt att förstå att det framförallt används konstruktivt, med ett ”helande” syfte. Då kallas det ofta för hynoterapi. Som namnet indikerar, innebär det användning av hypnos som terapi.

Hypnoterapi är användbart för personer som lider av sömnproblem, har ångest, upplever stress eller som vill bli av med en dålig vana – till exempel rökning.


[fbcomments]